maandag 10 november 2014

Kerstgebruiken in de hele wereld


Kerstmis is in eerste plaats natuurlijk een christelijk feest dat de geboorte van Jezus viert. Kerst wordt over de hele wereld gevierd, maar elk land heeft eigen gebruiken en tradities. In de meeste landen spelen een kerstboom, kerstkrans en kerststal, de geboorte van Christus, maar ook de kerstman en de kerk een grote rol. In dit artikel gaan we in op de gebruiken in verschillende landen.

Kerst in Engeland en Australië


Kerstavond in Engeland wordt vaak gevierd met een speciaal kerstdiner, dat bestaat uit onder andere kalkoen en kerstpudding. Christmas Carols en uitbundige versieringen horen ook bij een typisch Engelse kerst. Tweede kerstdag wordt Boxing Day genoemd en is geen officiële feestdag. In Engeland kan je op Boxing Day fantastische producten in de sale - die dan begint - scoren. Kerst in Australië is nagenoeg hetzelfde, behalve dan dat je het in bikini kan vieren: in Australië is het zomer in december.

Kerst in Mexico


16 december begint kerst in Mexico. Tot 24 december zijn er posada’s: optochten van mensen waarbij beelden van Maria en Jozef worden rondgedragen. Op de laatste dag wordt de baby Jezus meegedragen, die aan het einde van de avond in een kribbe wordt gelegd.

Kerst in Rusland


In de Russich orthodoxe kerk wordt kerst gevierd op 7 januari. De kerstman kennen ze in Rusland niet, maar wel Grootvadertje Vorst, ook wel bekend als Ded Moroz en Vadertje Winter. Kinderen krijgen op 31 december cadeautjes van Vadertje Winter, ook in Wit-Rusland en Oekraïne. In Oezbekistan is Grootvadertje Vorst verbannen van de tv: zo wil de overheid de Oezbeekse cultuur beschermen tegen invloeden uit het buitenland.

Kerst in Iran


In Iran wordt shab-e yalda gevierd: de langste nacht van het jaar. Oorspronkelijk komt deze ceremonie uit het oude Perzië van zo’n duizend jaar geleden. Tijdens shab-e yalda worden noten en meloen gegeten.

Kerst in de VS


Familie staat op de eerste plaats voor kerstvierende Amerikanen. Vaak worden er op eerste kerstdag onder de rijkelijk versierde boom cadeautjes uitgepakt. Tweede Kerstdag bestaat overigens niet in de VS. Lang niet iedereen in de VS viert kerst. Joodse families vieren Chanoeka, terwijl het Afrikaanse feest Kwanzaa wordt gevierd door sommige Afro-Amerikanen. Vaak hoor je daarom het politiek correctie Happy Holidays, in plaats van Merry Christmas.

Kerst in Zuid-Afrika


Kerstbomen zul je niet veel vinden in Zuid-Afrika, vooral niet bij de Afrikaanse stammen. Zij gaan, net als de Engelstaligen, op 25 december naar de kerk. Afrikaanstaligen vieren kerst vaak met een lekkere maaltijd of een braai. De Engelstalige inwoners van Zuid-Afrika volgen vaak de Engelse gewoontes: naar de kerk, kalkoen en kerstpudding eten en op kerstavond de cadeaus uitpakken.

Kerst in IJsland


Kinderen in IJsland hebben geluk: zij krijgen in de 13 nachten voor kerst van steeds een andere Jólasveinar (de zoons van oger Grýla) een cadeautje in de schoen. Kerst wordt gevierd met de familie. Om 18.00 stipt begint in hele land het kerstdiner, zoals een rijstpap met rozijnen en kaneel, groentesalades met mayonaise, gekaramelliseerde aardappelen en een groot stuk vlees. Degene die de verstopte boon vindt in de rijstpap krijgt een extra groot cadeau.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten